یک‌شنبه 14 خرداد 1402 - 04 Jun 2023
کد خبر: 28451

نسخه نجات بورس از لبه پرتگاه

ضرورت ممنوعیت نوسان سازی برای شرکت های بزرگ

مهدی حیدرزاده، کارشناس بازار سرمایه به ایبنا گفت: قبل از ریزش چند روز اخیر شاخص کل بورس، برخی از حقوقی‌ها فروشنده بودند، این موضوع موجب شد تا توهم خروج مجدد در بازار سهام ایجاد شود. حیدرزاده گفت: بعد از سه روز خروج پول حقوقی از بازار سهام، شاهد خروج پول حقیقی از بازار سهام هستیم، همین موضوع موجب شد تا بازار سهام ریزش کند. البته در روز یک شنبه هم حقیقی‌ها و هم حقوقی‌ها از بازار سهام خارج شدند. این تحلیل گر بازار سرمایه ابرازکرد: بازار سرمایه از اسفند ماه سال گذشته رشد خود را شروع کرده بود، دلیل این رشد بهبود متغییرهای بنیادی بود، زیرا ارزش جایگزینی شرکت‌های بورسی به حداقل خود رسیده بود، از طرف دیگر ارزش دلاری بازار سهام نیز بسیار کاهش یافته بود، بنابراین رشد بازار سرمایه تداوم خواهد داشت. وی با اشاره به اینکه سازمان بورس به دنبال حمایت از بازار سهام است و صندوق تثبیت بازار سهام و سایر صندوق‌های سرمایه‌گذاری با خریدهای خود قصد حمایت از بازار سهام را دارند، گفت: البته حرکت‌های سینوسی ذات بازار سرمایه است و بازار سرمایه باید حرکت‌های سینوسی داشته باشد، از این جهت اگر این صندوق‌ها در بازار سهام دخالت نکنند بهتر است، زیرا که بازار سهام روند طبیعی خود را طی خواهد کرد. حیدرزاده تصریح کرد: چیزی که بازار سهام به آن به شدت نیاز دارد «اصلاح فروش دسته جمعی حقوقی‌های بازار در عرض چند روز است» و برای این موضوع باید قوانین و مقرراتی ایجاد کنیم تا شرکت‌های بزرگ که عمدتا دولتی و نیمه دولتی هستند، به دنبال نوسان‌گیری از بازار سهام نباشند. رئیس هیات مدیره سبدگردان هوشمند رابین بیان کرد: عامل اصلی افت چند روز گذشته بازار سهام فروش حقوقی‌های بزرگ بازار سهام است و دست این حقوقی‌ها کاملا باز است و هر موقع که اراده کنند با پول بسیار بزرگ وارد سهام می‌شوند و پس از آنها حقیقی‌ها وارد سهام می‌شوند و بعد از این که حقیقی‌ها نرخ سهام را به اوج رساندند، حقوقی‌ها شروع می‌کنند به فروش سهام و به این شکل در بازار سهام ترس ایجاد می‌کنند. حیدرزاده تاکید کرد: بنابراین سازمان بورس برای شرکت‌های حقوقی بزرگ محدودیت‌هایی برای خرید و فروش سهام ایجاد کند تا به سرعت ورود و خروج نکنند.

لزوم اصلاح قانون بازار سرمایه

حسین محمودی اصل، کارشناس بازار سرمایه به ایرنا گفت: در شرایط فعلی بازار سهام آگاه‌سازی سهامداران بهترین اقدام برای کاهش التهاب و ایجاد آرامش در بازار است تا از این طریق سهامداران خرد تحت تاثیر نوسانات بازار متضرر نشوند. وی به ارزیابی روند معاملات بورس پرداخت و افزود: تجربه سال ۹۹ در بازار سرمایه باعث شد تا سهامداران تحت‌تاثیر رشد بازار با ترس و احتیاط تابلوی بورس را بررسی کنند و به محض تغییر روند بازار سریع اقدام به فروش کنند تا از نوسان‌ها جا نمانند. وی با تاکید بر اینکه وضعیت فعلی معاملات بازار سهام قابل مقایسه با سال ۹۹ نیست، گفت: عده محدودی از سهامداران در کف نرخ موفق به خرید می‌شوند اما برای فروش همه نمی‌توانند موفق عمل کنند. این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه ترس سهامداران در زمان افت شاخص بورس نشان از آن دارد که دید کوتاه‌مدت جایگزین دید میان‌مدت و بلندمدت شده است، گفت: دامنه نوسان هفت درصدی زمینه ساز رشد و افت شدید شاخص بورس در بازار می‌شود و بازار ۲طرفه می‌تواند تعادل و ثبات را به بازار برگرداند. به گفته محمودی اصل، مکانیسم نانوشته ماشه خود می‌تواند به نفع بازار عمل کند و از نوسانات شدید بازار و خوش‌بینی بیش از حد سهامداران جلوگیری کند. وی اظهار کرد: سازمان بورس باید در بازاری که چنین وضعیتی فعال است، مکانیسم‌های کنترلی و حمایتی را به صورت خودکار وارد مدار کند تا سهامداران خرد از وضعیت بازار اطمینان یابند. این کارشناس بازار سرمایه اعلام کرد: مکانیسم‌های طراحی شده می‌توانند به صورت خودکار بر اساس داده‌های تعریف شده فعال شوند که میزان اعتبار کارگزاری‌ها و سهم صندوق‌های درآمد ثابت می‌توانند از این فرآیند پیروی کنند. محمودی اصل با بیان اینکه موضوع تعطیلی بازار با افت بیش از پنج درصدی شاخص یک اختیار برای سازمان است، گفت: بلوکه شدن چند روزه سهام در شرایط عادی اصلاً به مصلحت نیست و با مطرح شدن آن بسیاری از خریداران عقب‌نشینی کرده و بر فشار فروش افزوده می‌شود. محمودی اصل خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی آگاه‌سازی سهامداران بهترین اقدام برای کاهش التهاب و ایجاد آرامش در بازار است تا از این طریق سهامداران خرد تحت تاثیر نوسانات بازار متضرر نشوند، ایجاد آرامش برای رشد باثبات و بلندمدت بازار بسیار مفید خواهد بود. این کارشناس ارشد بازار سرمایه نوسان را ذات بازار دانست و گفت: جلوگیری از نوسان‌سازی از وظایف ناظر بازار است، این امر با استفاده از نرم‌افزارهای نظارتی رصد می‌شود تا نیاز به این نرم‌افزارها مورد تقویت قرار بگیرد. وی با بیان اینکه فروش‌های هماهنگ به قصد ایجاد نوسان‌ و سپس نوسان‌گیری تخلف است و باید برخورد جدی با آن صورت بگیرد، اظهار کرد: ممکن است فروش پرفشار در زمان رشد بازار و وجود ترس از ریزش و اصلاح، به اشتباه فروش هماهنگ به قصد نوسان‌سازی تلقی شود. محمودی اصل با تاکید بر اینکه بازار نیاز به ایجاد ابزارهایی برای تفکیک چنین فروش‌هایی از هم دارد، افزود: با در دستور‌کار قرار گرفتن اصلاح قانون بازار سرمایه می‌توان شاهد رفع بخش بزرگی از خلاهای موجود باشیم.

 


کپی لینک کوتاه خبر: https://rouzegaremadan.ir/d/48q8bm















فولاد هرمزگانگلگهرافرانت فولاد خوزستانآمیکوبانک ملی رسپینادیزل ژنراتور  کاشانی زر ماکارون ابزار دقیق گسترش نیوز روزگار خودرو روزنامه صمت