سه‌شنبه 25 اردیبهشت 1403 - 14 May 2024
کد خبر: 26633
تاریخ انتشار: 1402/01/29 04:34
«روزگار معدن» گزارش می‌دهد

جولان معدنی‌ها در تالارشیشه‌ای

جولان معدنی‌ها در تالارشیشه‌ای

هدایت نقدینگی موجود در جامعه که عموما در سالهای اخیر بین بازار طلا و ارز سرگردان بوده است، در مسیر درست مانند خرید سهام شرکتهای معدنی و صنایع معدنی، میتواند دستاورد بسیار خوبی برای توسعه صنعتی و اشتغالزایی محسوب شود. رشد ۱۸درصدی فروش شرکتهای معدنی بورسی نشان میدهد این ظرفیت در بخش معدن وجود دارد و میتواند حمایت سهامداران را افزایش دهد. به گزارش «روزگار معدن»، آمارها نشان میدهد شرکتهای بورسی در سال گذشته رشدی ۱۸ درصدی در فروش را ثبت کردهاند. بررسی عملکرد فروش ۹۰ شرکت بزرگ معدن و صنایع معدنی بورسی در سال ۱۴۰۱ حاکی از رشد ۱۸ درصدی نسبت به سال قبل از آن است.عملکرد فروش ۹۰ شرکت فعال در زنجیره معدن و صنایع معدنی در سال گذشته با جهش ۱۸درصدی به ۶۳۹ همت (هزار میلیارد تومان) معادل ۲۲.۴ میلیارد دلار رسید و وضعیت رو به رشد را نشان میدهد.

فروش ماه اسفند نیز فوق العاده بوده و با رشد ۳۶ درصد نسبت به بهمن، به ۸۳.۵ همت (۲.۹ میلیارد دلار) رسیده است. امیر صباغ مدیر اقتصادی و توسعه سرمایهگذاری ایمیدرو در این زمینه میگوید: رشد قیمتهای جهانی ناشی از خوشبینی به اقتصاد چین و لغو محدودیتهای کرونا در این کشور، همزمان با تقویت دلار در بازار و رشد صادرات و قیمتهای بورس کالا، از عوامل رکورد فروش شرکتهای زنجیره معدن و صنایع معدنی در اسفندماه ۱۴۰۱ بوده است.از دلایل بسیار مهم برای رشد فروش همانطور که صباغ اشاره کرد، موضوع افزایش نرخ ارز است زیرا بسیاری از این مجموعهها شرکتهای صادراتی هستند که با رشد نرخ ارز درآمدهای صادراتی آنها افزایشی شد.

البته نباید این موضوع را فراموش کرد که شرکتهای صادراتی باید ارز حاصل از صادرات خود را به سامانه نیما با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان باز گردانند که این موضوع میتواند تا حدودی منجر به کاهش صادرات شود، اما به طور کلی افزایش نرخ ارز خود یکی از انگیزههایی است که توانست رشد فروش برای این مجموعهها را به همراه داشته باشد. اما از دیگر دلایل باید به اجرای پروژههای طرحهای توسعهای در شرکتهای معدنی به ویژه شرکتهای حاضر در زنجیره فولاد اشاره کرد.شرکتهای فولادی با اجرای طرحهای توسعهای در تلاش هستند تا میزان تولید خود را افزایش داده و به ظرفیتهای اسمی دست یافته یا از آنها عبور کنند. هرچند این موضوع میتواند رقابت در بازار داخلی را سخت کند اما بدون شک حضور در بازارهای صادراتی را بیشتر میکند. از سویی دیگر این مجموعهها برای توسعه بازار خود چه در داخل و چه در خارج به سمت توسعه سبد محصولات میروند که بازی برد - برد برای صنعت فولاد واین شرکتها خواهد بود. صنعت فولاد کشور به سمت تولید محصولاتی با ارزش افزوده بیشتر میرود که بدون شک میتواند متقاضی بیشتری در بازارهای صادراتی داشته باشد. بازار فولاد جهانی به سمت فولادهای خاص در حرکت است و همین موضوع باعث میشود تا تولیدکنندگان داخلی از این موضوع غافل نمانند. اما در گام بعدی این افزایش فروش دستاورد دیگری برای صنعت فولاد و شرکتها به همراه دارد که توسعه هر چه بیشتر را محقق میکند. شرکتهای فولادی در سالهای اخیر براساس افزایش درآمدهای خود پروژههای مختلفی را چه در حوزه خطوط تولیدی و چه زیرساختی تعریف کردهاند که توانسته توسعه در این صنعت را سرعت دهد. این موضوع تا حدی پیش رفته است که پس از حضور فولادیها در اجرای پروژههای نیروگاهی، برای توسعه میادین گازی هم پیشنهاداتی را ارائه دهند. بخش عمدهای ازاین موضوع ناشی از افزایش فروش این مجموعهها است که میتوانند تامین سرمایه برای اجرای پروژهها را انجام دهند.

البته از دیگر موضوعات که توانسته بهرهوری را افزایش دهد، موضوع نهضت ساخت داخلی و بومیسازی قطعات است. امروز بسیاری از شرکتهای تولیدکننده در حوزه صنایع معدنی یا حتی شرکتهای معدنی با حرکت در مسیر بومیسازی و افزایش تعاملات خود با شرکتهای دانشبنیان توانستهاند صرفه جویی ارزی خوبی به همراه داشته باشند که این عدد وارد پروژههای در دست اجرا میشود. از سویی دیگر تامین قطعات و تکنولوژیهای مورد نیاز در داخل کشور میتواند، سرعت تولید را افزایش دهد، رشد تولید بدون شک به رشد فروش ختم میشود. درواقع دستیابی به این رشدمی تواند نتیجه برنامهریزی دقیقی باشد که تمامی جوانب را در نظر گرفته و در نهایت با حضور در بورس کالا بتواند در بازاری آرام محصول خود را به فروش برساند. اما نتیجه این رشد ۱۸ درصدی و همچنین توسعه صنایع معدنی چه خواهد بود؟ نوسانات نرخ ارز و طلا در سال گذشته توانست آرامش بازار را برهم زند و بسیاری از نقدینگی موجود در جامعه را راهی بازار ارز و طلا کند. اما این در حالی است که حرکت این نقدینگی در جریانی درست میتواند توسعه همه جانبه برای اقتصاد کشور داشته باشد. از سویی دیگر افزایش فروش شرکتهای بورسی میتواند منجر به افزایش سود سهام برای سهامداران شود. همین موضوع میتواند میزان حمایتها از شرکتهای بورسی را افزایش دهد و سهامداران نقدینگی خود را در بخش درستی سرمایهگذاری کنند. البته نکته مهم آن است که سهامداران شرکتهای معدنی و صنایع معدنی باید توجه داشته باشند که سرمایهگذاری در این حوزه سرمایهگذاری بلندمدت است و میتوانند در بلندمدت به سوددهی خوبی دست پیدا کند. بازار جهانی کامودیتیها نیز در حال تغییراتی است که میتواند تقاضا برای برخی مواد و محصولات را افزایشی کند درنتیجه بهتر است با بررسی بازارهای جهانی و نگاهی بلند مدت، نقدینگی موجود در بازار را به مسیر درستی هدایت کرد که علاوه بر سوددهی بیشتر منجر به توسعه صنعتی و اشتغالزایی شود. البته نکته مهم این است که دولت باید بسترهای توسعه و افزایش فروش را فراهم کند به عنوان مثال تصمیمگیری درباره عوارضهای صادراتی باعث میشود تا تردید صادرکنندگان برای حرکت در این مسیر افزایش پیدا کند و همین موضوع مستقیما میزان صادرات و فروش در بورس را تحتتاثیر قرار میدهد. از سوی دیگر این اتفاق میتواند میزان حمایت سهامداران را هم کاهش دهد. درنتیجه ادامهدار شدن این افزایش فروش نیازمند حمایت‌‌هایی از سوی دولت به ویژه وزارت صنعت، معدن و تجارت است.

 


کپی لینک کوتاه خبر: https://rouzegaremadan.ir/d/3gdl95